Preguntes freqüents (FAQs)

No et quedis amb dubtes. Consulta les preguntes més freqüents relacionades amb el Torn d'ofici i la Justícia Gratuïta: CONFORMITATS - COSTES - DESIGNA DERIVADA - PRESTACIONS  JUSTICIA GRATUÏTA HONORARIS - EJUSTÍCIA - INSOSTENIBILITATS - MILLOR FORTUNARENUNCIAR A UNA DESIGNA - RESOLUCIONS DE JUSTÍCIA GRATUÏTA SIGAVEM - VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA - VISITES CENTRES PENITENCIARIS - WEBEX-

 

 

 

 

Com consultar expedients de Justícia Gratuïta i resolucions a través del SIGA

Entrar al programa SIGA amb el certificat digital: SIGA (redabogacia.org)

  1. Clicar CENS
  2. Fitxa col·legial - serveis d'interès - Més informació
  3. Torn - Designacions

Podreu consultar els expedients de Justícia Gratuïta, si el número d'expedient està en color blau podreu descarregar la resolució del reconeixament del dret de Justícia Gratuïta.

Com consultar les resolucions de Justícia Gratuïta a través EJCAT (resolucions - impugnacions)

Accedir al portal del professional del sistema e-justícia.cat (Ejcat) de l’Administració de justícia, l’enllaç del qual és: https://ejcat.justicia.gencat.cat/IAP-ng/

Un cop seleccionem l’opció Consultes justícia gratuïta, s’obre la pantalla per introduir els paràmetres de cerca de l’expedient de justícia gratuïta (número de la designa i codi de l’expedient). Obligatòriament s’han d’informar els dos criteris:
1. Número de la designa: És de 6 dígits
2. Codi de l’expedient: És de 14 dígits (CODI-NNNNNN-AAAA) separats per guions. No cal omplir els zeros inicials del bloc NNNNNN; per exemple:VICC-1-2014.

Un cop realitzada la cerca, es visualitza la pantalla de consulta de l’expedient i la resta de les dades relacionades, però només mostra el títol dels blocs informatius, els quals es poden desplegar segons convingui. (insostenibilitats , impugnacions, resolucions)

El client o la clienta poden designar advocat o advocada particular amb posterioritat a la intervenció del d’ofici?

L’article 34 del Reglament del Torn d’ofici i d'Assistència al detingut del Col·legi d’Advocats de Vic estableix que el professional de lliure elecció ha de sol·licitar la vènia per escrit al lletrat o a la lletrada d’ofici.

El canvi de professional implicarà el dret del d’ofici a cobrar honoraris al client o a la clienta. S’ha de comunicar aquesta circumstància -substitució de professionals- a la comissió del Torn d’Ofici perquè aquest tingui constància i pugui comunicar a la Comissió d’Assistència Jurídica Gratuïta els efectes de l’expedient de Justícia gratuïta.

I si la pretensió de la designa és insostenible?

Si la pretensió es considera insostenible, de conformitat amb l’article 32 de la Llei 1/96, d’Assistència Justícia gratuïta, l’advocat o l’advocada han de presentar un informe motivant jurídicament la insostenibilitat a la Comissió d'Assitència Jurídica Gratuïta de Barcelona.

No és possible la presentació d’aquest informe en la defensa de persones imputades o condemnades.

Com presentar l'informe d'insostenibilitat

Accedir al portal del professional del sistema e-justícia.cat (Ejcat) de l’Administració de justícia, l’enllaç del qual és: https://ejcat.justicia.gencat.cat/IAP-ng/

A l’aplicació Consultes CJG de l’extranet, en el seu menú lateral esquerre, hi ha l’opció Presentació telemàtica insostenibilitats.

En clicar aquesta opció, s’obre la web Gencat.cat a la pestanya Tràmits, amb la pàgina Tramitació en línia, on podem tramitar en línia la insostenibilitat de la pretensió d'assistència jurídica gratuïta.

 

Tinc l’obligació de visitar al client o a la clienta si es troba ingressat a presó?

L’apartat 3 de l’article 20 del Reglament del Torn d’ofici i d'Assistència al detingut del Col·legi d’Advocats de Vic preveu que l'advocat o l'advocada es traslladi al centre en el que es trobi detingut o detinguda o en situació de presó quan aixi sigui necessàri per garantir-ne la defensa.

El Col·legi d'Advocats ofereix els servei de videoconferències amb els centres penitenciaris de Catalunya per tal de poder realitzar l'entrevista. Si vols més informació de com reservar una videoconferència al col·legi visita la pàgina web: https://icavic.cat/ca/videoconferencies-amb-els-centres-penitenciaris 

Si defenso a un client o a una clienta del Torn d’Ofici i guanyo el procediment amb condemna a costes a la part contrària, a qui ha d'entregar el Jutjat els imports d’aquesta: al client o als professionals?

La previsió legal de què les costes són del justiciable té sentit en el cas d'un litigant particular, ja que constitueix una reparació per les quantitats que el mateix ja hagi abonat, però en el cas d’una persona amb reconeixement de Justícia Gratuïta no troba aquesta justificació, doncs no ha abonat res i no pot ser restituït.

Quan puc cobrar honoraris del client o la clienta?

L’advocat o l’advocada d’ofici pot cobrar honoraris del client o de la clienta en les següents situacions:

  1. Quan la persona designada no hagi tramitat o obtingut benefici de Justícia gratuïta.
  2. La part contrària es vegi obligada, per sentència judicial, a abonar les costes causades en defensa de qui va obtenir el dret a l’assistència Justícia gratuïta.
  3. Si dins dels tres anys següents a la finalització del procediment, el beneficiari o la beneficiària de Justícia Gratuïta passi a millor fortuna.
  4. Quan finalitzi el plet i el beneficiari o la beneficiària de Justícia Gratuïta obtingui un benefici econòmic, sempre que els honoraris no excedeixin d’una tercera part del que s’hagi obtingut.
  5. Quan procedeixi la petició de litis expenses i aquestes han estat reconegudes en resolució ferma a favor de la part que litiga amb reconeixement del Dret a Justícia gratuïta, fins a l’import total de la partida aprovada judicialment.

Puc sol·licitar una designa derivada?

La Junta de Govern, a proposta de la Comissió del Torn d'ofici,  va acordar que el lletrat o la lletrada podrà sol·licitar designa derivada si existeix relació professional d’ofici prèvia amb el client o la clienta i relació entre els procediments. S'ha de traslladar al col·legi la sol·licitud de designa derivada signada per el justiciable i el lletrat o lletrada en el moment de realitzar la petició de Justícia gratuïta.

L’advocat designat o l’advocada designada es poden negar a defensar al client o a la clienta d’ofici?

La defensa d’ofici és obligatòria, si bé:

  1. De conformitat amb l’article 32 de la Llei 1/96, de 10 de gener, d’Assistència Justícia gratuïta, existeix la possibilitat de què el lletrat o la lletrada, una vegada hagi estudiat l’assumpte, consideri insostenible o inviable la pretensió.
  2. Si existís causa d’incompatibilitat previstes l'article  del Reglament del Torn d’ofici i d'Assistència al detingut del Col·legi d’Advocats de Vic.
  3. Si hi hagués excusa conforme l’article 31 de la Llei 1/96, de 10 de gener, d'Assistència Justícia gratuïta, per motius personals i justos que valorarà i acceptarà la Comissió de Torn d’Ofici.
  4. El ciutadà o la ciutadana poden sol·licitar un canvi de la persona lletrada si es dona una situació de ruptura de la relació de confiança que impedeixin la defensa, sol·licitud que serà valorada per la comissió del Torn d’Ofici.

Sol·licitar una conformitat a Fiscalia

Per tal de sol·licitar/negociar una conformitat en els expedients penals a la fiscalia de de l’Àrea de Manresa – Igualada – VIC s'ha de fer per correu electrònic a les següent adreça: fiscalia.area.manresa.conformitats@xij.gencat.cat 

S'han de fer constar el número de procediment i el Jutjat Instructor.

Per tal de facilitar-vos la feina us adjuntem un formulari homologat per el Consejo General de la Abogacía Española i la Fiscalia General del Estado.

Advocats i advocades del torn de VIGE: Assistències a víctimes

Des de l'1 de setembre 2021 es procedeix a la petició d’assistència lletrada, sempre, tant a les víctimes de violència domèstica, víctimes de violència i abusos sexuals i tràfic d’éssers humans. 

En el marc del protocol establert pel Consell de l’Advocacia Catalana i aprovat pel Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, recordem la importància que: 

-    El  lletrat o lletrada designat es personi per realitzar l’assistència en el termini màxim d’una hora.

-    Contacti abans amb la víctima per mitjans telefònics i/o telemàtics.

-    Comuniqui al col·legi la impossibilitat de personar-se per realitzar l’assistència lletrada en aquest període temporal d’una hora, per estar assistint a altra víctima, amb la finalitat que el Col·legi pugui designar altre company que pugui realitzar l’assistència en aquest termini, com a complement de guàrdia. 

-    Informi a la víctima de la importància de sol·licitar el reconeixement del dret a la justícia gratuïta, en el supòsit que no estigui inclosa en les previsions de l’art. 2.g de la Llei 1/96, de 10 de gener, d’assistència jurídica gratuïta. 

Us adjuntem el protocol als efectes oportuns: 

https://www.cicac.cat/wp-content/uploads/2021/05/6.1-PROTOCOL-PER-A-LASSISTENCIA-IMMEDIATA-A-LES-VICTIMES-DE-VIOLENCIA-MASCLISTA.pdf
https://www.cicac.cat/wp-content/uploads/2021/05/6.2-ESQUEMA-AS-VICTIMES-VIOL-MASC-I-JG.pdf
 

Tinc una designa i el client m’informa que li han denegat la justícia gratuïta. Quins efectes té aquest dictamen?

El dictamen que emet ICAVIC  en relació a la justícia gratuïta és provisional, ja que a posteriori es dicta la resolució sobre l’expedient de justícia gratuïta del ciutadà, per part de la Comissió d’Assistència Jurídica Gratuïta de Barcelona (òrgan administratiu que depèn del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya).

Fins que no es dicti resolució ferma en aquest expedient, la designa és vigent i l’advocat té obligació de portar a terme la defensa.

En el moment en què guanyi fermesa la resolució desfavorable a la justícia gratuïta, és quan la designa queda sense efecte, per imperatiu de l’art. 18 de la Llei 1/96, de 10 de gener, d’Assistència Jurídica Gratuïta, i l’advocat té dret a cobrament dels honoraris per la tasca portada a terme en virtut de la designa.

Com la resolució de la Comissió d’Assistència Jurídica Gratuïta és impugnable, segons  l’art. 20 de la Llei 1/96, d’Assistència Jurídica Gratuïta, davant dels òrgans judicials, és convenient que ens assegurem que la resolució sigui ferma.

Si en aquest moment, el procediment que afecta al client està en tràmit i el client no vol que el continuï defensant, l’advocat haurà de comunicar al Jutjat que, segons l’article 18 de la Llei d’Assistència Jurídica Gratuïta, la designa ha quedat sense efecte, sol·licitant que es requereixi al client per designa d’advocat de lliure elecció.

En la jurisdicció penal, en els casos que el detingut o investigat no exerceixi el dret a designar advocat o advocada de lliure elecció i a fi de garantir el principi de defensa s’ha de considerar que continua en vigor i a tots els efectes la designació d’ofici duta a terme en el seu dia, sens perjudici de que l’advocat designat tingui dret a cobrar els seus honoraris. 

Consulta quins son els requisits per optar al reconeixament del dret a la Justícia Gratuïta en el següent enllaç: https://icavic.cat/ca/justicia-gratuita

Tens problemes amb l'aplicació VEM?

Només cal que facis una "ullada" al manual actualitzat. Recomanem que elimineu l'aplicació del mòbil i la tornis a instalar. 

Segueix les instruccions del document adjunt. 

Com puc presentar un escrit de revocació del dret de justícia gratuïta per haver passat a millor fortuna

 

El dret de justícia gratuïta comporta l’exempció del pagament de les costes en cas de condemna en costes, excepte si en els tres anys posteriors a la finalització del procés judicial has passat a millor fortuna.

 S’entén que una persona ha passat a millor fortuna si dins els tres anys següents a la finalització del procés judicial els seus ingressos i recursos econòmics superen el doble del mòdul previst per l’article 3 de la Llei 1/1996, d’assistència jurídica gratuïta (aplicació de l'IPREM en relació amb els membres de la unitat familiar), o si s’han alterat substancialment les circumstàncies i condicions tingudes en compte per al reconeixement del dret d’assistència jurídica gratuïta. 

La comissió d’assistència jurídica gratuïta pot revocar el dret si el beneficiari ha passat a millor fortuna.

El procediment de revocació del dret per haver passat a millor fortuna cal instar-lo per escrit davant la comissió d’assistència jurídica gratuïta (article 36.2 de la Llei 1/1996, d’assistència jurídica gratuïta).

En aquest escrit has d’acreditar la condició de part interessada del teu representat en el procediment i has d’identificar el beneficiari del dret d’assistència jurídica gratuïta que hauria passat a millor fortuna.

Has d’aportar la resolució que posa fi al procediment judicial i condemna en costes el beneficiari de justícia gratuïta, així com qualsevol altra documentació que consideris pertinent en relació amb la sol·licitud de revocació del dret d’assistència jurídica gratuïta per haver passat a millor fortuna.

Has de signar l’escrit original i l’has de presentar a la comissió d’assistència jurídica gratuïta corresponent, juntament amb la documentació indicada, mitjançant una petició genèrica signada.

La petició ha d’anar adreçada al Departament de Justícia, i en l’assumpte cal indicar que és per a la comissió d’assistència jurídica gratuïta de Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida o Terres de l’Ebre, segons convingui.

Videoconferències via webex


En aquest apartat trobareu una guia breu per establir videoconferències a través de WebEx:

Guia en català

 

Que inclou el reconeixement del dret de justícia gratuïta?

 

  • Assessorament i orientació gratuïts previs al procés a qui pretén reclamar la tutela judicial dels seus drets i interessos, quan tinguin per objecte evitar el conflicte processal o analitzar la viabilitat de la pretensió.
  • Assistència d'advocat al detingut o al pres que no n’hagi designat, per a qualsevol diligència policíaca que no sigui conseqüència d'un procediment penal en curs o en la seva primera compareixença davant d’un òrgan jurisdiccional, o quan aquesta compareixença es porti a terme per mitjà d'auxili judicial i el detingut o el pres no hagi designat un lletrat al lloc on es faci.
  • Defensa i representació gratuïtes per advocat i procurador en el procediment judicial.
  • Inserció gratuïta d'anuncis o edictes, en el curs del procés, que s’hagin de publicar preceptivament en diaris oficials.
  • Exempció del pagament de dipòsits necessaris per a la interposició de recursos.
  • Assistència pericial gratuïta en el procés a càrrec del personal tècnic adscrit als òrgans jurisdiccionals o, si no n'hi ha, a càrrec de funcionaris, organismes o serveis tècnics dependents de les administracions públiques.
  • Obtenció gratuïta de còpies, testimoniances, instruments i actes notarials, en els termes que preveu l'article 130 del Reglament notarial.
  • Reducció del 80 % dels drets aranzelaris que corresponen per l'atorgament d'escriptures públiques i per l'obtenció de còpies i testimoniances notarials no esmentades al punt anterior, quan tinguin una relació directa amb el procés i les requereixi l'òrgan judicial, o serveixin per fonamentar la pretensió del beneficiari de la justícia gratuïta.
  • Reducció del 80 % dels drets aranzelaris que corresponguin per l'obtenció de notes, certificats, anotacions, assentaments i inscripcions en els registres de la propietat i mercantil, quan tinguin una relació directa amb el procés i els requereixi l'òrgan judicial o serveixin per fonamentar la pretensió del beneficiari de la justícia gratuïta.
  • La resta de despeses del procediment queden excloses del benefici del dret d’assistència jurídica gratuïta.
  • El contingut material del dret d’assistència jurídica gratuïta està regulat per l’article 6 de la Llei 1/1996, d’assistència jurídica gratuïta.
Banner SIGAAlter Mútua dels Advocats i AdvocadesMutualidadBanc de Sabadell