Notícies

15 gen 2021

Foment del Català en l'àmbit de la Justícia Gratuïta

Ens plau comunicar-vos que s’ha posat en funcionament el Programa de foment de l’ús del català en l’àmbit de la justícia.

Aquest Programa és fruit del Conveni subscrit entre el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i el Consell de l’Advocacia Catalana i té per objecte promoure l’ús del català als jutjats.

Com sabeu, la presència del català als tribunals del nostre país és pràcticament testimonial, fins al punt que actualment el percentatge de resolucions judicials dictades en la nostra llengua s’ha reduït a un exigu 8%.

Des del Consell de l’Advocacia Catalana, i, més en particular, des de la seva Comissió de Llengua, que tinc l’honor de presidir, s’estan duent a terme tot un seguit d’iniciatives amb la finalitat de revertir aquesta situació. El Programa que avui us presentem va en aquesta direcció.

El Programa de foment de l’ús del català en actuacions processals d’assistència jurídica gratuïta va adreçat, com el seu nom indica, als advocats i a les advocades del torn d’ofici, i serà vigent durant tot l’any 2021.

Els advocats i les advocades que s’hagin inscrit al Programa percebran un complement econòmic de 14€ per aquelles actuacions processals que s’indiquen en el Conveni i el seu annex i que es facin en català, prèvia la seva corresponent justificació.

En els documents que us remetem es detallen tots els passos que cal seguir per donar-se d’alta al Programa, així com el seu funcionament i la forma de justificació del escrits en català presentats al jutjat.

Com a Degà del nostre Col·legi, i també com a President de la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana, us encoratjo a que us inscriviu al Programa de foment d’ús del català a la justícia, ja vigent, i que en feu ple ús, fins i tot en el cas que ja utilitzeu amb normalitat el català en el vostre dia a dia davant dels tribunals.

Els atacs a la nostra llengua, com sabeu, són constants, des de tots els àmbits, i és en moments com els actuals, de regressió del català i de vulneració dels nostres drets lingüístics, quan més ferms hem de mantenir-nos en la defensa de la llengua pròpia de Catalunya.

És responsabilitat de totes i tots, doncs, fer que el català passi a ser una llengua utilitzada amb plena normalitat als jutjats.

Banner SIGAAltermútuaMutualidadBanc de Sabadell