Notícies

17 feb 2021

Comunicat de la Junta de Govern ICAVIC 17/02/2021

La Junta de Govern de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Vic, en relació a la detenció de Pablo Rivadulla i Duró, més conegut pel nom artístic de Pablo Hasél, i als actes de protesta que el seu empresonament ha desencadenat a la Ciutat de Vic, MANIFESTA:

 

PRIMER

La llibertat d’expressió és un dret fonamental sobre el que necessàriament s’ha d’edificar tota societat democràtica.

La Constitució Espanyola recull en el seu article 20 aquest dret, atorgant-li una especial protecció i prohibint que el seu exercici pugui restringir-se mitjançant cap tipus de censura prèvia.

Aquesta llibertat, com la de la creació literària i artística, no té altre límit que el del respecte als drets reconeguts en el Títol I de la pròpia Constitució.

La societat civil, primer, i la classe política després, davant el creixent nombre de condemnes judicials a cantants pel contingut de la lletra de les seves cançons, han encetat un debat públic sobre si resulta proporcionada la pena privativa de llibertat per als autors que, com Pablo Hasél o Valtònyc, expressen una crítica o opinió per mitjà de les seves expressions artístiques, així com sobre la conveniència de modificar el Codi Penal en aquest punt.  

Sense que ens correspongui entrar a valorar resolucions judicials, però fidels a la finalitat que estatutàriament tenim encomanada com a Col·legi de promoció i defensa dels drets humans, fem una crida a les autoritats i administracions competents per tal que encarin sense embuts aquest debat social i emprenguin d’immediat les reformes pertinents per evitar l’empresonament d’artistes com Pablo Hasél, com a via per enfortir el dret fonamental a la llibertat d’expressió, el principi democràtic i els valors superiors de l’ordenament jurídic de la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític.

SEGON

Condemnem enèrgicament els actes vandàlics protagonitzats en el dia d’ahir per un grup de persones a la Ciutat de Vic aprofitant la manifestació de protesta totalment legítima i pacífica organitzada per denunciar la detenció i empresonament de Pablo Hasél.

Ens solidaritzem amb l’advocada col·legiada al nostre Col·legi que en el moment dels fets era a l’interior de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra en funcions d’assistència en el torn de violència sobre la dona i que va arribar a témer per la seva integritat física.

Expressem així mateix el nostre suport al Cos dels Mossos d’Esquadra davant de l’acció violenta de la que la policia catalana ahir va ser víctima.

Cap actitud violenta no té ni pot tenir cabuda en una societat democràtica, en la que les idees, la protesta, el descontentament, i fins i tot la indignació, comprensible en el cas d’ahir, es vehiculen sempre i únicament a través de la paraula i la resta d’expressions pacífiques, amb ple respecte a les normes de convivència i als drets i llibertats de tothom.


Vic, a 17 de febrer de 2021

La Junta de Govern

 

Banner SIGAAlter Mútua dels Advocats i AdvocadesMutualidadBanc de Sabadell